Merkez Bankası 26 Nisan 2017 Faiz Kararı

Düzenli yapılan para politikaları toplantısı bilindiği üzere 26 Nisan tarihinde Merkez Bankası Başkanı Murat ÇETİNKAYA başkanlığından yapılacaktır. 2017 yılının ilk çeyreği gerek finans gerekse siyasal alanda oldukça hareketli geçtiği düşünüldüğünde buradan çıkacak karar dahada önem arz etmektedir.

16 Nisandan sonra finans alanında özellikle borsa özelinde olan ve piyasalara olumlu yansıyan artış yine Doların dünya piyasalarında gelişen ekonomiler para birimi karşısında değer yitirmesi, Euro bölgesindeki gelişmeler Fransa başkanlık seçimi ile birlikte değer aşınımına uğrayan Euro TL nin güçlenmesine neden olmuştur.

Piyasalar Muhtemel saat 14:00 gibi açıklanacak olan para politikaları toplantısının sonucu beklemektedir. Ancak siyasal otoritenin faizlerin indirilmesi konusunda ki baskısı yada talebi tüm çevreler tarafından bilinmektedir bu minvalde en iyi ihtimal faiz alt ve üst koridorundan bir değişim beklenmemektedir.

Amerika Merkez Bankası FED’in Haziran 2017 toplantısına ilişkin faiz arttırım konusu ise Şubat-Mart 2017 tarihinde bakıldığından kesin gibi en azından 0.25 oranında beklentisi varken Mayıs ayına girerken aslında bu beklentinin de zayıfladığı bir takım çevreler tarafından söylenmektedir.

Merkez Bankası 16 Mart toplantısında politika faizi ile faiz koridorunu sabit tutmuş, geç likidite penceresini ise 75 baz puan artırarak yüzde 11,75’e çıkarmıştı.

Beklentiler de olduğu gibi politika faizinde değişim olmamıştır. Sadece geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 11,75’ten yüzde 12,25’e yükseltti

GEÇ LİKİDİTE PENCERESİ UYGULANIYOR

Merkez Bankası enflasyonda yükselişin belirginleşmesinden bu yana geç likidite penceresi faizini para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanıyor. Merkez, geç likidite pencerisini kullanarak piyasaya uyguladığı faizi belirliyor.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Fed’in son 11 yıldaki üçüncü faiz artırımına karar aldığı Mart ayında geç likidite penceresini (GLP) 75 baz puan artırmıştı.

HANGİ FAİZ NE ANLAMA GELİR

Gecelik borç alma faizi: MB’nin piyasada fazla likidite olduğu durumda taahhüt ettiği asgari faiz. Şu anda pratikte neredeyse hiç kullanılmayan bir oran.

Haftalık repo faizi: Normal şartlarda MB’nin ana fonlama aracı ve faizi. Geçen hafta içinde MB bu orandan sağladığı fonlamayı sıfırladı.

Gecelik borç verme faizi: Bankaların fonlamanın yeterli kalmaması durumunda başvurdukları gecelik fonlama faizi.

Geç Likidite Penceresi: Piyasadan borç bulamayan bankaların kullandıkları fonlamanın faizi. MB son uygulamaları ile bunu da faiz koridoruna dahil etti.

Nisan ayı Faiz İndiriminin Dolara Etkisi

Merkez Bankası Nisan 2017 tarihli kararı ile muhtemel bir faiz değişimi beklenmemek ile birlikte üst koridorda bir 0.25 indirim beklentisi de aslında piyasa tarafından satın alınmış durumdadır her ne kadar düşürülme durumunda en azından dövizin yukarı doğru bir hareketini beklemek mantıklı görünse de geri dönüşü kolay olacaktır. Piyasalar borsa kanalı ile giren nakit akışı devam ettiği sürece de doların yukarı bir sıçramama zor gibi görünmektedir. 3.5500 bandının kırılması halinde 3.4800 direnç noktasına kadar gerileme beklenebilir.Hali hazırda artması halinde doğası gereği dolar/TL paritesi TL lehine gerileme söz konusu olacaktır ancak tersi durumda yukarı bir ivme yada bu duruma göre ciddi bir pozisyon almak yatırımcısını üzebilir.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*