Banka Bono’su Nedir? N Kolay Bono İncelemesi

N Kolay Bono, Aktifbank tarafından sunulan bir yatırım hesabı olup, açılan yatırıp hesabına paranın aktarılması (Bono alınması) ile birlikte Aylık %13.5 net faiz kazandıran yine vadesi gelmeden paranızı kullanmak istediğinizde satılan güne kadar ana paranızla ile birlikte kazanılan faiz kaybını olmayan bir yatırımdır.

Banka bonosu, bankaların borçlu sıfatıyla düzenleyip, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kayda alınmasını takiben ihraç ederek iskonto esasına göre sattıkları menkul kıymettir. Bankaların ihraçtaki amacı, sermaye piyasalarından kaynak sağlamaktır. Yine banka bonosu hazine bonosu ile aynı olup farkı bulunmamaktadır.

Öncelikle bu hizmetten yararlanmak için Aktifbank nezdinde bir hesabınız bulunması, gerekir yada banka resmi internet sitesinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Passolig banka kartı veya Aktifbank ta hesapları bulunanlar İnternet Bankacılığı aracılığı ile hemen bono satın olma işlemi yapabilmektedirler.

Kazanç konusuna gelecek olursak, faiz kazancı konusunda oldukça iddialı olduğunu söyleyebiliriz, Vadeli mevduat hesapları ile kıyaslandığında faiz oranı %14 leri aşan bir oranı sunmaktadır. Örnek faiz yani kazanç hesaplaması yaparsan 1000 TL 30 gün için net 9.99 TL faiz kazandırmaktadır. Bunu bir vadeli hesap olarak değilde bir menkul değerin satın alınması gibi düşünmek gerekir yani banka sizden borç para almış olmaktadır banka mevduat kapsamına bu nedenle girmemekte ve TMSF kapsamı dışında kalmaktadır.

Şimdi banka bonoları nedir temel özelliklerini başlıklar halinde inceleyelim.

Bankalar neden banka bonosu çıkartmaktadır?

Mevduat faizlerinin gerilemiş olduğu mevcut ortamda, bankalar, alternatif getiri arayışındaki yatırımcılara farklı bir seçenek sunmak üzere banka bonosu ihraç etmektedir.

Banka bonosunun avantajları nedir?

Getiri Avantajı : Banka bonoları, mevduat ve hazine bonosu/devlet tahvillerine kıyasla daha yüksek getiri imkanı bulunur.

Vergi Avantajı : Vadeli mevduat hesaplarından %15 stopaj oranı avrken, TL cinsinden Banka Bonolarında %10 olarak uygulanır.

Likidite Avantajı :IMKB’de kote olduğundan, ikinci el piyasa işlemleri aracılığıyla likidite imkanı bulunur. Yatırımcılar ihtiyaçları ve planlama doğrultusunda, isterlerse vadeden önce banka bonolarını tamamen ya da kısmen nakde çevirebilir.

Banka bonolarının riskleri nelerdir?

Risk açısından, banka bonolarının vadeli mevduattan en temel farkı “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu” sigortası kapsamında olmamasıdır. Banka bonosu ve tahviller ihraç edildikten sonra, fiyatı ikincil piyasada belirlenecektir. Banka bono ve/veya tahvilin vadesinden önce satılması durumunda sözkonusu bono ve/veya tahvilin piyasa değeri piyasa faizlerinin değişiminden doğrudan etkileneceğinden, piyasa faiz oranları yükseldiğinde bononun değeri azalırken, faiz oranları düştüğünde ise bononun piyasa değeri artacaktır.

N Kolay Bono Özellikleri

Paranızı bono vadesi boyunca yüksek faizle değerlendirebileceğiniz bir yatırım aracıdır. N Kolay Bono’nun en belirgin özelliği faiz kazanmak için zorunlu bir vade süresinin bulunmamasıdır. Yani Bankamızdan aldığınız N Kolay Bono’yu itfa tarihini beklemeden yine Bankaya satmak istediğinizde faiz kaybı yaşamazsınız, anaparanızın yanı sıra satışı yaptığınız güne kadar işleyen faizi almanız mümkün olmaktadır.

N Kolay Bono Avantajları

  • N Kolay Bono’da vade sonunu bekleme zorunluluğu yoktur, ihtiyacınız olduğu zaman bononuzu satıp, faizini alabilirsiniz.
  • N Kolay Bono sahipleri, havale, EFT, hesap işletim ücreti gibi masrafları ödemezler.
  • N Kolay Bono’da stopaj oranı daha düşüktür.
  • N Kolay Bono işlemlerinizi Online olarak dilediğiniz yerden Aktif Bank İnternet Şubesi veya 0850 724 30 50 no’lu Çağrı Merkezi’nden kolayca yapmanız mümkündür.

4 Comments Posted

  1. Banka batınca.. Banka bonoları ve hazine bonolarında tmsf sigortası yok….. Mevduatın kaydı kuydu olmasada tmsf garantsinde

  2. Hazine bonolarını tahvilleri bankalar karşılıksız satarlar banka batınca güvencesi yokkk……… Mevduatın kaydı kuydu olmasada tmsf garantsinde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*