e-devlet-giris
e-devlet-giris

E-devlet Giriş Rehberi

E Devlet, devlet tarafından vatandaşlara verilen hizmetlerin elektronik bir ortama taşıması ve bu çerçevede kesintisiz ve hızlı bir şekilde hizmet e devlet giriş verilmesini sağlayan bir yapıdır. Vatandaşlar, e devlet giriş işlemini gerçekleştirerek, hemen hemen devletin vatandaşlara sunduğu tüm hizmetlerden faydalanması için büyük bir alt yapı oluşturmuştur.

E Devlet Giriş İşlemi Nasıl Yapılır?

E Devlet’te giriş yapabilmek için, ilk önce PTT’den kendi adınıza bir şifre almanız gerekmektedir. Sisteme ilk giriş için verilen şifre geçici olarak PTT personeli tarafından verilmektedir. Siz de en kısa süre içinde değiştirmeniz e devlet giriş ve bu şekilde giriş işlemlerinizi gerçekleştirmeniz gerekir.

E Devlet’te giriş işlemi yapmak için, Google ve benzeri tarayıcılar yardımıyla ya da sistemim uygulamasını indirerek gerçekleştirebilirsiniz. Tarayıcı üzerinden giriş yapmak için arama motorunda “ E Devlet giriş” yazmanız ve e devlet kapısı sekmesine tıklamanız, sizi direk giriş ekranına yönlendirecektir. Giriş ekranında yer alan TC boşluğuna TC’nizi, şifre kısmına ise e devlet şifre yenileme mevcut şifrenizi tuşlayarak “ giriş” butonuna tıklamanızın ardından sistemin ana sayfasına yönlendirileceksiniz.

Giriş işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra, en üst kısımda yer alan arama boşluğunda, faydalanmak istediğiniz hizmeti yazarak, kesintisiz bir şekilde sunulan hizmetlerden faydalanabilir ve kamu kuruluşlarına uğramadan zamandan tasarruf edebilirsiniz.

E Devlet Şifresi Nasıl Yenilenir?

Elektronik bir ortamda vatandaşlara kesintisiz ve hızlı bir şekilde hizmet sunan E Devlet, kullanıcılarının şifre yenileme gibi hizmetlerden de yararlanmasına olanak sağlayan geniş alt yapısı bir sistemdir. Kullanıcıların e devlet şifre yenileme işlemini hem PTT e devlet şifre yenileme aracılığı hem de kendisi sistem üzerinden yenileyebilme olanağına sahiptir. PTT’ye giderek şifre yenileme işlemini PTT çalışanı aracılığı ile gerçekleştirebilmektedir.
Kullanıcı kendisi sistem üzerinden e devlet şifresi yenileme işlemi gerçekleştirebilmesi için takip edilmesi gereken adımlar şunlardır:

-İlk önce tarayıcı veya uygulama üzerinden sisteme giriş yapılmalı,

-Sistemde yer alan profilim seçeneğine tıklayarak, şifre değiştirme seçeneğine tıklamalı,

-Ardından eski şifreyi bir kez yazdıktan e devlet şifresi alma sonra, yeni şifreyi iki kez yazarak “onay” butonuna tıklamalıdır.

E Devlet Vatandaşlara Sunduğu Hizmetler Nelerdir?

2006 yılında vatandaşlara kesintisiz ve hızlı bir şekilde hizmet sunabilmek için oluşturulan e devlet, vatandaşlara Kurum Hizmetleri, Belediye Hizmetleri, Firma Hizmetleri, Üniversiteler, Diğer Kurum Portallarına Giriş ve Yeni Eklenen Hizmetler gibi e devlet şifresi alma daha birçok alanda hizmet vermektedir. E devlet sistemini kullanarak yararlanılabilen diğer hizmetler şu şekilde sıralanabilir;

Bilgilendirme Hizmetleri,

Ödeme İşlemleri,

Entegre Elektronik Hizmetler,

Kurum ve Kuruluşlara Kısa Yollar şeklinde olmaktadır.

Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında belge vb. İşlemlerin paylaşılması gibi hizmetlerde mevcuttur. Bu sistem sayesinden vatandaşlar, zamandan büyük bir tasarruf elde etmektedir.

E Devlet Şifresini Unuttum Ne Yapmalıyım?

E devlet şifresini unuttuğunuzda, yeni şifre alabilmek için ya PTT’ye ya da kendiniz sistem üzerinden e devlet şifremi unuttum yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. PTT’ye giderek personel aracılığı ile yeni bir şifre alabilirsiniz. Fakat şifre unutma bedeli olarak 2 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekir.

E Devlet şifrenizi unuttuğunuzda ve kendiniz şifreyi yenileyebilmek için E devlet sistemine cep telefonu numaranızın kayıtlı olması gerekir. Eğer cep telefonunuz sisteme kayıtlı ise, e devlettin giriş ekranına ulaşarak en alt kısımda yer alan “şifremi unuttum” seçeneğine tıklayarak, şifrenizi neden e devlet şifremi unuttum değiştirmek istediğiniz bir seçeneğe tıklamanız gerekir. Cep telefonu ile şifre değiştirme butonuna tıkladıktan sonra SMS ile gelen kodu onaylamanızın ardından şifreniz bir kaç dakika içerisinde yenilenir.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*