Bankalar ile hükumet arasında devam eden pazarlık nihayet sona gelmiş bulunmaktadır Promosyon verecek bankalar 16 banka ile protokol anlaşması imzalandı. Buna göre; Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, ING Bank, Akbank, Burgan Bank, Vakıf Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Halkbank, Fibabank, Denizbank, ICBC Turkey ve PTT emeklinin tercih edeceği bankaya bizzat gitmek suretiyle bankada imzalayacağı üç yıllık sözleşme ile birlikte maaş promosyonunu alabilecektir. İsteyen emekli halen devam ettiği banka ile devam edebilir banka değişikliği yapacaksa istediği banka şubesine giderek maaş nakil başvurusu ve promosyon sözleşmesini imzalayabilir.
Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU yaptığı açıklamada, Bankaları gerekli yazı ve talimatların bildirildiğini ve 25/02/2017 tarihinden itibaren isteyen emekli dilediği bankaya giderek maaş promosyon sözleşmesini imzalayabilir, dedi. Yine dikkat edilmesi gereke husus ise sadece maaş protokolünün imzalanması yani tek sözleşme yapılacak tek protokol olup ek hesap açalım, hazır para, kredi çıkartalım gibi şartları olan bankalara dikkat edilmesi ve sadece maaşı bu bankadan alma sözleşmesinin imzalanmasını hatırlatarak bankalarında bu konu hakkında uyarıldığını söyledi.
Peki bankalar emekliye ne kadar promosyon verecek derseniz 300-450 TL arası bir tutar söz konusu ancak maaşı yüksek olan emekliler mesela 3-4 Bin TL maaşı olan emekli kişiler devletin öngördüğü azami 450 TL olsa dahi maaşınızın yüksek olması ve bankacılık işleminiz vadeli hesabınız gibi işleminiz yatırım hesaplarında nakit paranız var ise bankalar size 450 TL artı başka ayrıcalıklar da sunacaktır.
Ancak emekli maaşı bin TL ve altı olana 300 TL 2000 TL ye kadar olan herkese 375 TL kesin ödenecektir. 2000 TL den daha yüksek maaş alana ise 450 TL kesin olarak ödenecektir. Promosyon ödemeleri T.C. kimlik numarasının son rakamına göre belirlenecektir buna göre 9-7-5 olanlar Mart ayında, 3-1-8 olanlar Nisan’da, 6-4-2-0 olanlar ise Mayıs ayında promosyon ödemelerini alabilecekler. Promosyon ödemesi o ay maaşın alındığı tarihte hesaba yatırılacaktır.
Şimdi bankaya gittiğinizde banka sizden bir protokol yani maaş sözleşmesi imzalamanızı isteyecektir. öncelikle sadece maaş sözleşmesi yapmanız yani üç yıl maaşı bu bankadan alacağım demeniz yeterlidir. Eskinden iki adet otomatik ödeme talimatı istenirdi, kartı yada kredili mevduat hesabı açılması ancak şimdiki uygulamada sadece maaş sözleşmesinin imzalanması yeterli olacaktır. Diretirler se başka bankaya gidin hatta PTT de promosyon vermektedir.
Maaş promosyonu alınan bankadan üç yıl içinde ayrılması halinde kişinin aldığı para ne olur şimdilik belli değil ancak sistem içinde SGK ya düşülecek şerh ile maaşı başka bankaya taşıma engellenir gibi. Yine emeklinin vefat etmesi halinde zaten yapacak bir durum yok. Aile borç çıkarılmaz ancak ölen emeklinin banka hesaplarının kontrol edilmesi kredi kartı veya kredili mevduat hesabına yani ek hesaba borcu olup olmadığının kontrol edilmesi ileride çıkabilecek sorunlar açısından varislere hatırlatmakta fayda var.
Hasta Yatalak veya Bankaya Gitme Olanağı Olmayanlar Ne Yapmalı?
Yukarıda bankaya gidilmesi ve sözleşme imzalanması konusunda izahat yaptık emekli vatandaş hasta veya yatalak bir durumda yada kendinini ifade edememe durumunda ise sözleşme yasal olarak ancak vasi tayini ile mümkündür. ama bankaya gidecek durumu olmayanlar için emekli yakının mevcut bankaya giderek bir ön görüşme yapması gerekir en azından banka görevlisine konu iletilir ve birlikte bir çözüm üretilebilir.
Leave a Reply