Korucu, dağlık bölgelerde devletimizin vazifelendirdiği ve silah verdiği, ülkemizin birlik ve beraberliğini zedelemeyi amaçlayan teröristlere karşı mücadele eden sivil halka verilen isimdir. Elbette ki bu kapsamda dikkat edilmesi gereken önemli bir konu bulunuyor. Teröristlere karşı silahlanan her sivil korucu değildir. Zira korucu olabilmek için devletimiz tarafından resmi olarak vazifelendirilmiş olmanız ve ihtiyacınız olan yetkiyi almış olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde devletimiz tarafından vazifeye getirmeden teröristlere karşı nefsi müdafaa gibi durumlar haricinde silah kullanırsanız bunun hukuki sonuçları ile karşılaşabilirsiniz.
Ülkemizde köy korucu isimleri pek bilinmese de aslında büyük önem arz etmektedirler. Askerlerimize çoğu zamanlarda yardımcı olarak işlerini kolaylaştıran ve aşağı yukarı her konuda destek veren köy korucularımız bu bakımdan önemli bir görev üstlenmiş bulunmaktadırlar. Son zamanlarda köy korucularının öneminin fark edilmeye başlanması sonucunda yeni korucu alımı planları yapılmaya başlanmış bulunmaktadır. Ülkemizde köy korucularımız genel olarak Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde görev yapmaktadırlar. Zira terörle mücadele bu bölgelerde yaygın olarak devam etmektedir.
Köy Korucularının Görevi Nedir?
Köy korucularımız idari bakımdan muhtar bünyesindedir. Emir komuta zinciri kapsamında ise görev yaptıkları köyün bağlı olduğu Jandarma Komutanının bünyesi altındadır. Köy korucularımızın silah kullanma yetkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda İhtiyaç duyulan durumlarda zor kullanarak olaylara müdahalede bulunma yetkileri de vardır. Bu yetkiler dâhilinde yönetmelik kapsamında açıklanan durumlarda silah kullanma hakkına sahiptirler. Köy korucusu maaşı ne kadar olduğu en fazla merak edilen konular arasında bulunmaktadır. Koruculara verilecek maaş bünyesinde bulundukları köyün ihtiyar meclisinde belirlenmektedir ve köy bütçesi tarafından ödenmektedir. Köy korucularımızın sakatlığı ya da yaralanması ve benzeri gibi durumlarda devletimiz tarafından bu kişilere maaş verilmektedir.
Nasıl Korucu Olunur?
Korucu olmak istiyorum diyerek bu doğrultuda ilerlemeyi hedefleyen kişilerin bilmeleri gereken birtakım konular bulunmaktadır. Korucu adayları ihtiyar meclisi tarafından muhtara bildirilmektedir. Muhtar bu adayların isimlerini Kaymakama bildirir. Eğer Kaymakam uygun görecek olursa köy korucusu işe alınır ve süreç sona erer. İhtiyar meclisinin birkaç isim söylemesi gibi durumlarda tüm isimleri muhtar Kaymakam’a bildirmektedir. Kaymakam yaptığı incelemelerin sonucunda bir kişiyi seçerek görev başına getirmektedir.
Müracaat İşlemi Nasıl Gerçekleşmektedir?
2017 korucu alımlarında birtakım şartlar bulunmaktadır. Bu korucu alımı şartları şunlardır;
- C vatandaşı olmak
- Okuma ve yazma bilmek
- Askerlik görevini bitirmiş olmak
- 22 – 60 yaş arasında olmak
- Kamu haklarından faydalanabilecek durumda olmak
- Geçmiş zamanlarda ya da hâlihazırda herhangi bir suça bulaşmamış olmak
- Devletimizin birliğini ve bütünlüğünü zedeleyecek herhangi bir faaliyet gerçekleştirmemiş olmak
- İnsanlarla olumlu iletişimler gerçekleştiren biri olarak tanınmak ve insanlara olumsuz herhangi bir davranışta bulunmamak
- Vazife başına getirileceğiniz yerde ikamet etmek
- Asgari sağlık şartlarına sahip durumda olmak
Bu şartlar genel olarak ihtiyaç duyulan şartlardır. Bazı zamanlarda bu koşulların haricinde farklı bir takım koşullarda açıklanmaktadır. Köy koruculuğu mesleği göründüğünden çok daha zor ve meşakkatli bir meslektir. Bu mesleğin bütün zorluklarını kabul ederek ve mesleğinizi severek gönülden yapmanız gerekmektedir. Köy korucusu olacak kişiler en önemli konu olarak silahlı bir göreve getirileceklerini ve halkı güvende tutmak için elinden geleni yapmaları gerektiğini akılda tutmalıdırlar.
Köy Korucularının Maaşı Ne Kadar?
Köy korucuları geçtiğimiz dönemlerde oldukça düşük düzeylerde seyir göstermesi nedeniyle yapılan birçok açıklama doğrultusunda köy korucusu maaşlarının en düşük seviyedeki memur maaşı ile eşit olacağı adına açıklamalarda bulunulmuştu. Köy korucuları adına belirtilmiş olan maaşlar ortalama olarak 1.100 TL civarı seyir göstermektedir. Fakat bu maaşın ilerleyen zamanlarda zam ile artacağına yönelik planlamalar yapıldığı bilinmektedir. Bunun ile birlikte korucuların ortalama yaş seviyesi 42’den 31’e çekilmeyi amaçlarken, köy korucusu olmak adına belirtilen yaş da küçültülmüştür.
Leave a Reply