Üniversite öğrenimi boyunca öğrencilere verilen burs ve krediler aracılığı ile, birçok kurum ve kuruluş, öğrencilerin eğitim giderlerini rahatlıkla karşılayabilmesi için bazı uygulamaları aktif etmiştir. Bu konuda özel kurum ve kuruluşlar ile verilen vakıf burslarının yanında, devletin geri ödemeli olarak verdiği krediler söz konusudur.
KYK tarafından öğrencilere verilmekte olan yardım genel olarak geri ödemeli ve geri ödemesiz olarak iki farklı türdedir. Geri ödemesiz burs daha çok Başbakanlık Bursu olarak tanımlanmaktadır. Geri ödemeli olarak verilen burslar geri ödemeli olan kredi şeklindedir ve Yüksek Öğrenim Kredisi olarak isim alır. Öğrenim hayatı boyunca kredi almaya hak kazanan bireyler, mezun olduktan iki yıl sonra krediyi geri öderler. Ödemeler faizsiz olarak hesaplanır ve taksitlendirme yapılarak kolaylık sağlanır.
Geri Ödemeli Burs İçin Gerekli Şartlar
KYK tarafından verilecek olan geri ödemeli burslar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup üniversiteyi kazanmış ve ön lisans ya da lisans programlarına yerleşmiş olan öğrencilere verilmektedir. Bunun yanında Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile yeni bir üniversiteye adım atmış ve yüksek lisans programlarına kayıt yaptırmış öğrenciler, ikinci öğretimde okuyan öğrencilere verilir.
Geri Ödemeli Bursa Nasıl Başvurulur?
Açık öğretime kayıtlı öğrencilerde ise, öncelikli olarak Şehit veya Gazi olup olmadığına bakılır. Başvurular daha çok Ekim ve Kasım aylarında yapılır ve başvurular alınır. KYK Kurumu’nun internet sitesi www.kyk.gov.tr sitesi üzerinden başvurular açılır. Buna ek olarak E-devlet sisteminden de başvurular alınmaktadır. Ancak üniversiteye ilk kez yerleşecek olan adayların, bu sistemler üzerinde istenen bilgileri eksiksiz olarak doldurması gerekmektedir. Başvuru sonuçları KYK’nın internet sitesinden takip edilmesiyle beraber, kredi almaya hak kazanan gençlerin ödemeleri, Ziraat Bankası üzerinden yapılır. Öğrencilere genç bankkart tanımlaması yapılır ve aylık 425 TL ödeme gerçekleşir. Ayrıca 2018 yılında bu ücret, 475 TL olacaktır ve 50 TL zam söz konusudur. Öğrencilerin kartlarında KMH yani avans hesap da tanımlanır. Bu tutar da 375 TL’dir.
Öncelikli Burs ve Kredi Hakkına Sahip Olan Öğrenciler
KYK başvurularda bazı öğrencilere, öncelik getiren haklar tanımlanmıştır. Başta şehit ve gazi çocukları ile beraber çeşitli kurumlara bağlı olan ve Sosyal Sigortalar Kurumu’nda malulen emekli aylığı alanların çocukları, öncelikli hakka sahiptir. Buna ek olarak %40’ın üzerinde engelli öğrenciler ile anne ve babasını kaybetmiş ya da Darüşşafaka’da öğrenimleri tamamlayıp üniversite hakkı zanan öğrenciler ilk sırada bulunur. Öncelikli olarak burs ve kredi hakkına sahip olan öğrenciler arasında, terör nedeniyle köyleri boşaltılmış olan, Milli Sporcu Belgesi alanlar ve sınavlarda ilk yüz ki,şiye girmiş olanlar, öncelikli olur.
Kimler Öğrenim Kredisi Alamaz?
- Bir yükseköğretim kurumundan mezun olmuş olan öğrenciler,(dikey geçiş ve aynı zamanda yüksek lisans-doktora hariç)
- Ek süre ile öğrenim gören öğrenciler.(4 Senelik fakülteyi 6 snede bitirmek gibi)
- Sağlık sebebi dışında eğitimine ara vermiş olan öğrenciler
- Ön lisanstan lisans öğrenimine geçmek isteyen ve intibak yapmak isteyen öğrenciler, (intibak programı süresince)
- Kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu okuldan 1 sene kaybetmiş olan ve okulunu uzatan öğrenciler
- Kurumdan daha önce burs ya da öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
- Gerçeğe aykırı bilgi veren öğrenciler,
- Yabancı uyruklu olan öğrenciler,
- Kurum yurtlarından yurttan süresiz çıkarma durumu olan öğrenciler,
- Kesin hükümle mahkum durumda olan öğrenciler,
- Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi almaya yeterli olmayan öğrenciler,
Gibi nedenler, öğrencinin burs ve kredi almasını engelleyen değerlendirmelerdir.
Leave a Reply