Hayvancılık ile uğraşanlara için verilen hibe ve krediler bu sene yeni şekli ile verilmeye devam ediyor. Son olarak 11 Mart 2017 tarihinde yayınlanan resmi gazeteye göre küçükbaş, kanatlı ve büyük baş hayvancılık için geri ödemesiz hayvancılık hibesi yada az faiz ve uzun vadeli kredi verilecek. KOSGEB hibe ve kredileri tarım ve hayvancılık alanında farklı değerlendirmeye tabi tutuluyor. Projelerin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunulması ve onaylanması sonrasında hibeler ve krediler alınıyor. Kredi almak için bankaya projenin onaylanmış olduğunu gösteren belge götürerek kredi başvurusunda bulunabiliyor.
Hayvancılık Hibeleri Hangi Alanlara Ne Kadar Oranda Veriliyor?
Hibelerin yapılan hayvancılık türüne göre oranları şu şekildedir;
- Kaz ve hindi yetiştiriciliği için inşaat yapımı, alet ve ekipmanlarda kullanılmak üzere %75 oranında hibe veriliyor.
- Arı yetiştiriciliği için boş kovan satın almak, alet ve ekipman temini için %60 oranında hibe alınabiliyor.
- İpekböceği yetiştiren için kişiler besleme evi yapımı, dut bahçesi kurulumu, alet ve ekipman temini için %100’e varan hibe veriliyor.
- Manda, düve, damızlık koç ve teke üretimi için kapasite artırımı, inşaat, teçhizat ve makina alımı için %50 oranında hibe alınabilir.
Hibeler Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanan çiftçilerin projelerine verilecektir. Ayrıca hibeler 2017 ile 2019 yılı arasında projenin bitirilmesi koşulu ile verilecek.
Hayvancılık Hibesi Almak İçin Şartlar
- Kaz yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin en az 500 adet, ördek ve hindi yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin ise en az 1000 adet hayvana sahip olması gerekiyor.
- Arı yetiştiriciliği için çiftçinin ÇKS kaydı bulunması ve en az 30 kovan ile başlaması şartı var.
- Damızlık küçükbaş hayvan üretimi için hayvancılık hibesi almak isteyenlerin başlangıçta 500 üzerinde hayvana sahip olması yada hazır tesislerinin bulunması halinde hayvan sayısının 500 üzerine çekilmesi gerekiyor.
- Büyükbaş için ise en az 150 adet hayvan ile işe başlanması yada var olan hayvan sayısının 150 hayvan ve üzerine çıkarılması gerekiyor.
- İpek böcekçiliği için verilen hibe oranı %100 olduğu için çiftçinin yatırımı yapmış olması şartı ile sonradan tüm masrafları geri alabiliyor.
- Büyük başların en fazla 36 aylık olması mandalar için ise 48 aylık olması gerekiyor.
- Küçükbaş hayvanların 9 ay ile 24 ay arasında yaşa sahip olması şartı koşuluyor.
Hayvancılık Kredisi Almak
Hibelerin yanı sıra isteyen kişiler işlerini daha çok büyütmek için devlet destekli hayvancılık kredisi alabilirler. Bu kredileri veren bankalar 5 yıl sonra ödemeye başlatıyor. Bunun sebebi herhangi bir ziraat tesisi kar elde etmeye 5 yıl sonra başlıyor. Bunu bahçe tesisinde ağaçların ilk meyve verme süresi olarak hesaplayabilirsiniz. Vadenin uzun olmasının yanında bir de uygun faizli kredi imkanı da sunan bankalar üreticinin henüz kar etmeye başlamadan problem yaşamasını istemiyor.
Leave a Reply