yüksek öğrenim kredisi

Yüksek Öğrenim Kredisi Nasıl Alınır? (DETAYLI ANALİZ)

Üniversite öğrenim hayatını sürdüren her öğrenciyi ders içerikleri ve konuları ne kadar ilgilendiriyorsa, bu konusu da bir o kadar ilgilendirmektedir. Öğrenciler üniversite eğitimlerine başladıkları zaman öğrenim kredilerine başvurmak için neler yapacaklarına, hangi yolları izlemeleri gerektiğini fazlasıyla merak etmektedir. Konuya öncelikle öğrenim kredilerinin nasıl olduğu sorusuyla başlayalım.

Öğrenim kredisi

Liseden sonra başlayan üniversite hayatlarında, her öğrenci bazı finansal desteklere ihtiyaç duymaktadır. Öğrencilerin T.C. uyruklu olması şartı ile beraber, öğrencilere devlet tarafından borç para verilir. Amaç öğrencilerin hem eğitim hayatlarında hem de sosyal yaşantılarında sıkıntısız bir dönem geçirmeleridir. Bu para borç olarak verilir yani isteğe bağlı bir kredi sistemidir. Öğrenim kredisi öğrenciler eğitim hayatlarına devam ettiği sürece aktarılır. Öğrenim kredisi için geri ödenecek olan borcun hesaplamasında ise, başka türlü hesaplar devreye girer. Öğrencinin kredi almış olduğu toplam birikimi Türkiye İstatistik kurumunun toptan eşya fiyat durumundaki artışları ile beraber işleme alınır.

Öğrenim kredisinden kimler faydalanabilir?

  • Lisans öğrencileri,
  • Ön lisans öğrencileri,
  • Vakıf üniversitesinde öğrenim görenler
  • Yüksek lisans yapan master yapan ya da master yapan öğrenciler,
  • İkinci öğretimde öğrenim görenler,
  • İki yıllık okullarda öğrenimini tamamladıktan sonra, dört yıllık okullara geçiş yaparak üçüncü sınıfa ara vermeden devam eden öğrenciler,
  • Açık öğretim kurumlarında okuyan özel durumda olan öğrenciler yani gazi veya şehit çocukları diğer yandan annesini babasını kaybetmiş öğrenciler.

Öğrenim kredisinden faydalanabilmektedir.

Bir öğrenci burs alması durumunda, hiçbir şekilde öğrenim kredisi alamaz. Aynı şekilde öğrenci öğrenim kredisi alıyorsa, burs alma durumu yoktur. Bir öğrenci her iki imkandan aynı şekilde faydalanamaz.

Öğrenim kredisi kimler alamaz?

  • Artık yıl olarak belirtilen süreleri tamamlayamayan yani öğrenim sürelerini uzatan öğrenciler,
  • En az asgari ücret alarak sürekli bir işe sahip olan ve düzenli geliri olan öğrenciler,
  • Daha önce bir üniversite kurumunda okumuş olan öğrenciler,
  • Ön lisans öğrencisi iken lisans öğretimine geçiş için intibak yapmış öğrenciler,
  • Öğrenim kredisi almak için başvuru yaptığı tarihten itibaren 1 yıl süreyle başarısız olmuş olan öğrenciler,
  • Gerçek dışı belge sunarak öğrenim kredisi almak isteyen öğrenciler,
  • T.C. vatandaşı olmayan yani yabancı uyruklu öğrenciler,
  • Kurumdan daha önce öğrenim kredisi ya da burs almış olanlar,
  • Öğrenim kredisi yönetmeliğinde belirtilen şartları ve değerlendirmeleri yerine getirmemiş olan öğrenciler,

Öğrenim kredisi alamazlar.

Eğer bir öğrenci öğrenim kredisinden faydalanırken kendi hayatında bir durum meydana gelirse, kredi veren kurum tarafından bazı şartlar aktif olur. Yani kredi alan öğrencinin durumunda (ailevi,maddi) değişme olması durumunda aldığı kredi, otomatik olarak bursa çevrilir. Aynı durumda öğrenci bazı durumları olumsuz sağlarsa, aldığı burs, krediye döner.

Öğrenim kredisi almak için hangi yolu izlemek gerekir?

Öğrenci kurum üzerinden ilk defa burs veya öğrenim/katkı kredisi almak için başvuru yapacak ise yapması gereken işlemler şu şekilde ilerlemektedir. Üniversite öğrenimi için ilk defa kaydını yaptıracaklar için burs veya katkı kredisi, burs kullanmak istiyorsa başvuru işlemlerini üniversite sınavının açıklığa kavuşmasının devamında www.kyk.gov.tr adresine girerek yapması gerekmektedir. Ön kayıt, ara sınıf, özel yetenek veya master/doktora yapmakta olan öğrenciler de başvurularını bu sayfa üzerinden yapabilmektedir. Katkı kredisi, öğrenim kredisi yada burs için başvuru yapan öğrencilerden yalnızca öğrencilik belgesi talep edilmektedir. Kurum tarafından açıklanan diğer başvuru belgeleri öğrencilerden istenmez. Zaten artık bu işlemler E-devlet üzerinden yapıldığı için, herhangi bir belge vermeden online olarak başvurular yapılmakta ve krediler alınmaktadır.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*