İş yeri açmak ya da hali hazırda olan işletmesini geliştirmek isteyen girişimcilere destek sağlayan KOSGEB, desteklerine 2017 yılında da devam ediyor. Devlet girişimcilerin hayallerini gerçekleştirme amaçlı olarak bireylere kredi imkânı sağlıyor. Asıl amaç olarak girişimcileri ve esnafı destekleyerek ekonominin canlanmasına katkı sağlamak. Devlet esnaflara bu kredileri KOSGEB aracılığı ile sağlıyor. Gelin şimdi KOSGEB başvuru için gerekli evraklar ve belgeler konumuzu daha detaylı inceleyelim.
KOSGEB Nedir?
Tam adı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan bu kurum 1990 yılında kurulmuştur. Kurulduğu yıllarda sadece imalat sanayisine destek sağlarken 2009 yılından itibaren birçok sektöre destek sağlamaya başlamıştır. KOSGEB’e ilk kayıt işlemleri internet üstünden gerçekleştirilebilmektedir. KOSGEB girişimcilere ve esnaflara kredi sağlarken bazı şartlar arar. Ayrıca destek sağlayacağı bütün bireyleri, girişimcilik kurslarına tabii tutar. KOSGEB desteği için aranan şartlar şu şekildedir;
- 18 yaşında olmak
- C. vatandaşı olmak
- KOSGEB veri tabanına kayıt olmak
- TBB Risk Merkezinin kara listesinde bulunmamak
Bu şartları taşıyan bütün girişimciler KOSGEB kredilerine başvurabilirler. KOSGEB başvuru tarihleri kurumun resmi internet sitesi üzerinden açıklanmaktadır.
KOSGEB başvuru yapan girişimcilerin bazı işlemleri sırası ile halletmelerini ister. Bu işlemler sırası ile şu şekildedir;
- KOSGEB veri tabanına kayıt olmak
- Kobi beyannamesi doldurmak
- KOSGEB tarafından girişimcileri bilgilendirmek amaçlı açılmış olan girişimcilik eğitim programlarına katılmak
- Girişimcilik eğitim programlarını başarı ile tamamlamak
- Girişimcilik eğitim programlarından edinilen bilgi ve sertifika ile işletmeniz hakkında iş planı hazırlamak
- Hazırladığınız iş planını KOSGEB komisyonuna sunmak
KOSGEB komisyonunda onay almanız halinde esnaf ve girişimci kredisinden onay alabilirsiniz.
KOSGEB Girişimci Eğitim Kursları Nedir?
KOSGEB kurumdan destek almak isteyen bütün girişimcileri kursa tabii tutar. Kursların amacı yeni işletme açacak olan girişimcileri teorik ve pratik şekilde bilgilendirmek, sağlanan desteklerin amacına uygun olarak kullanılmasıdır. Kurslar Türkiye’nin bütün şehirlerinde ve çoğu ilçesinde gerçekleştirilmektedir. Hangi kursa ne zaman katılacağı da girişimcinin kendisine kalmış bir durumdur. Kurslar da toplam 60 saat eğitim verilmektedir. Kursiyerler, programlara en az %80 katılım sağlamak zorundadırlar. Kursu başarı ile tamamlayan girişimciler sertifika almaya hak kazanırlar.
KOSGEB Kredi Çeşitleri
KOSGEB girişimcilere iki farklı kredi çeşidi sunmaktadır. Bunlardan birincisi 50 bin Türk Lirasına kadar hibe kredi. Bu kredi çeşidinde girişimci aldığı krediyi geri ödemez. Girişimciye hibe edilmiştir. İkinci kredi çeşidi ise 100 bin Türk Lirasına kadar olan sıfır faizli geri ödemeli kredi. Bu kredi çeşidinde ise kullanıcılar aldıkları krediyi faizsiz geri öderler. Kredinin ödeme başlangıcı alındığı tarihten itibaren 1 yıldır. Girişimciler istekleri üzerine krediyi 3 ayda bir olmak üzere ödeyebilirler.
KOSGEB Kredi Kullanımı
KOSGEB sağladığı desteklerin amacına uygun olarak kullanılabilmesi için girişimcilere desteği nakit olarak sağlamaz. Girişimci ilk olarak işletmesinin masraflarını cebinden ödemek zorundadır. Fakat yaptığı masrafların tamamını faturalandırması gereklidir. KOSGEB faturalandırılmamış hiçbir masrafa destek sağlamamaktadır. İşletmenin kurulumunun tamamlanmasının ardından girişimci yaptığı masrafların faturalarını KOSGEB’e bildirir. KOSGEB girişimcinin şartlarına göre, masrafların %70’ine kadar destek sağlamaktadır. Sağlanacak en fazla destek miktarı ise 50 bin Türk Lirası olarak belirtilmiştir. Kadınlar da destek oranı %90’a kadar çıkmaktadır.
KOSGEB Kredisi İçin Gerekli Evraklar
KOSGEB’den kredi alınmak istenmesi dahilinde belirli evraklar sizlerden KOSGEB tarafından istenilecektir. Sizlerin yapması gereken durum KOSGEB kredisi alabilme adına sizlerden talep edilne evrakları hazırlamak olacaktır.
KOSGEB’in sizlerin kredi istemesi dahilinde sizden isteyeceği evraklar şunlardır;
- Oda Faaliyet Belgesi
- KOBİ Bilgi Dökümanı
- Ticaret ya da Esnaf Sicil Gazetesi
- İşletmelere Ait İmza Sirküleri
Sizlerden istenilecek olan bu belgeleri fotokopileri ile beraber asıllarını da yanınıza almanız gerekli olacaktır.
Leave a Reply