Bilinmesi Gerekenler
Devlet ülke ekonomisini canlandırma, istihdam sağlama ve vatandaşların sosyal-ekonomik durumlarını daha da iyileştirmek için çeşitli teşvikler sağlayarak vatandaşları desteklemektedir. Devlet bu kredileri KOSGEB Kurumu ile sunmakta, çeşitli finans kuruluşlarının aracılığı ile vatandaşa ulaştırmaktadır. Bu destekler kapsamında girişimcilere ya da hali hazırda işletmesi bulunan esnaflara sıfır faizli teşvik kredileri verilmektedir. Bunun sonucunda istihdam artırmayı ve ekonomik, sosyal gelişimi yükseltmeyi amaçlamaktadır. Devlet tarafından verilen teşvik kredileri sadece iş kurmak için değil, hali hazırda olan işletmeler için de destek sağlamaktadır. Bu çerçevede teşvik kredileri geniş kitlelere hitap etmektedir.
Devlet teşvikleri belirli bir sektöre değil birçok sektöre hitap eder. Devletin verdiği geri ödemesiz kredi çeşitleri;
- Tarım
- Hayvancılık
- Turizm
- İmalat
- Sağlık
- Eğitim
Gibi sıralanabilir. Destek sağlanan işletmeler genel olarak küçük ve orta düzeyli olmaktadır. Bu krediden faydalanmak isteyen vatandaşlar ilgili kurumların belirlediği şartlar düzeyinde işlem yapabilmektedirler.
Örnek vermek gerekirse, girişimci birey hayvancılık sektörü için destek talep ediyor ise ÇKS belgesini gerekli mercilere sunması gerekir. Bu belgeye sahip olmayan birey, istediği sektör de destek sahibi olamaz. Bu şartlar göz önüne alındığında önemli olanın, yapılacak olan girişimin hangi yönde olduğudur. Bunun sebebi ise gerekli belgeler, girişimin bulunduğu alana göre değişkenlik göstermesidir. Teşvik kredisi kimlere verilir? Gerekli işlemleri tamamlayan bireyler belirlenen kurumlardan destek alabilirler;
- KOSGEB
- TKDK
- Kalkınma Ajansları
- Kooperatifler
- Devlet ve anlaşmalı bankalar
Gerekli işlemleri halletmeniz halinde bu kurumlardan teşvik alabilirsiniz.
Hayvancılık Sektörü Teşvikleri
Devletin şehirlerde artan popülasyonu azaltmak amaçlı yaptığı yani şehirlerde yaşayan çiftçi kapasiteli bireyleri kırsala çekmek için verdiği Hayvancılık hibe kredileridir. Bunun sonucunda şehirlerde artan işsizlik azalacak ve istihdam artacaktır. Devlet destekli teşvik kredilerinden fayda sağlayabilmek için gereken işlemler sırası ile şu şekildedir: öncelik olarak banka kredi vereceği bireyden teminat için bir taşınmaz ve iki kefil ister. Eğer ki kredi çekecek birey hayvancılık ile uğraşıyor ise sahip olduğu hayvanların küpe numarası istenir. Kredi çekilecek kurumlar bu hayvanların denetimi için bir bilirkişi yollar. Kurumlar bu bilirkişi raporu doğrultusunda bireye kredi desteği sağlar.
Tarım Sektörü Teşvik Kredisi
Tarım sektöründe verilen krediler çiftçinin ihtiyacı yönünde şekillenir. Örnek vermek gerekirse gübre kredisi ya da tohum kredisi olabilir. Tarım sektörü için verilen krediyi tarım kooperatifleri aracılığı ile verilmektedir. Kooperatifler çiftçiye menfaatleri doğrultusunda uzun veya orta vadeli kredi desteği sağlar. Bu teşvik kredisinden faydalanabilmek için ÇKS belgesi veya çiftçilik belgesi sahibi olmaları gerekir. Tarım kredisi adı altında birçok alt başlık bulunur. Bunlar şu şekildedir;
- Kimyevi gübre
- Tarımsal ilaç
- Akaryakıt
- Tarımsal araç gereç
- Tarımsal sulama
- Tohum
Gibi birçok çeşit tarım teşvik kredisinde bulunur. Bu kapsamda çiftçiler kendilerinin ihtiyacı olan kredi çeşidini kullanırlar. Ayrıca çiftçi ister ise bu kredileri ayrı ayrı da kullanabilir.
Kadın Girişimcilere Teşvik
Devlet kadınların sosyal hayatta daha aktif rol alabilmeleri için özel imtiyazlar ile teşvik kredileri sunmaktadır. Bu kapsamda krediler kadınlara KOSGEB aracılığı ile ulaşmaktadır. KOSGEB kredilerinden faydalanmak isteyen kadın girişimciler KOSGEB tarafından belirlenen şartları taşımaları gerekir. Bu şartlar KOSGEB resmi internet sitesinde belirtilmiştir.
Genel İhtiyaç Kredileri
Yıllık olaraktan devamlı bir şekilde oluşan üretim giderlerini karşılayabilme adına eksik unsurların tamamlanması adına bulunulan yılın ürünlerin bedelleri üzerinden ödenen nakit olaraktan karşımıza çıkan kredi türüdür.
Tohumluk Kredileri
Elde edilecek olan ürünün verimini arttırma adına hububat, patates gibi ürünlere kullandırılan kredi türüne denmektedir.
Leave a Reply