Zorunlu Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun değişikliği Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Doğal olarak çalışanların aklına takılan sorular bulunmakta Sistem ne getirecek cayma hakkı nasıl kullanılır, sistemden dileğim zaman çıkabilirmiyim, şartları nedir, kazanç ne olacak, diğer poliçelerim var onları ne yapmam gerekir, iki ay sonra çıkmadım ne olacak gibi bir çok soruya kısaca cevap vermeye çalışacağız.
Zorunlu BES Kapsamı
Türk vatandaşı veya 29/5/2009 tarihli 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28’inci maddesi kapsamında olup, 45 yaşını doldurmamış olanlardan 31 Mayıs 2016 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının a ve c bentlerine göre çalışmaya başlayanlar, işveren tarafında bu Kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil ediliyor.
Kamu Çalışanları BES Cayma Hakkı
Nisan 2017 tarihi itibarı ile kamu çalışanlarından 01/04/1972 dahil olmak üzere sonrasında doğanlar için BES zorunlu olarak kesilecektir. Ancak dileyen kişiler iki ayın sonunda işverenine başvurmak suretiyle cayma hakkını kullanabilir ve kesilen primleri aynen kesinti olmadan iade alacaktır. Aslında sisteme otomatik olarak yasa ile dahil edilen tüm katılımcılar başlama tarihi itibarı ile ilk 2 ay cayma hakkını kesinti olmadan kullanabileceklerdir.
Öncelikle AYRILMA boşluk TC Numaranızı 2560 numarasına SMS atmanız gerekecek ÖRNEK Kodlama: AYRILMA 1111111111 şekline 2560′ sms yollamanız gerekir. Çıkış talebinizi İş yerinize yazılı olarak bir dilekçe ile bildirmeniz yeterlidir. Örneğin Nisan-Mayıs 2017 Dönemi kesinti yapıldı 16-24 Mayıs 2017 tarihleri arasından cayma hakkınızı kullanmanız gereklidir. Aksi durumda aşağıda belirttiğimiz şartlara tabi olursunuz.
BES’ ten İlk iki Ay Çıkmadım Sonra Çıkabilir miyim?
Evet dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz ancak normal BES lerde uygulanan kurallara tabi olursunuz, Yönetim Gideri Kesintisi olmadığı için bu kalemde kesinti olmayacak ancak, zorunlu BES’ lerde Fon İşletim Ücreti kesintisi yapılır bu da değişken oranlar olmak ile birlikte En fazla Yıllık %2,28 i geçemez. Özetle ilk iki ayda cayma hakkı kullanırsanız kesinti yapılmaz aynen iade alırsınız. Daha sonra çıkarsanız şartlara göre yasa ile belirlenen oranlarda kesintiye tabi kalabilirsiniz. Çıkış talebinizi İşyerinize yazılı olarak bildirmeniz yeterlidir Örneğin Nisan-Mayıs 2017 Dönemi kesinti yapıldı 16-24 Mayıs 2017 tarihleri arasından cayma hakkınızı kullanmanız gereklidir.
BES’ i Başka Şirkete Taşıyabilir, Başka Poliçe İle birleştirebilir miyim?
Hayır taşıyamaz veya başka bir poliçeniz ile birleştirmeniz mümkün değildir. Yine başkasına da devretmeniz mümkün değildir. Daha önceden başka bir BES’ iniz var ise ya ikisine devam edersiniz yada biri kapatabilirsiniz. Unutmayın eski poliçenizi iptal etmeniz durumunda mevcut şartlar uygulanır.
Maaşımdan Ne Kadar Kesilecek?
Maaşınızın %3 den az olmayacak şekilde kesinti yapılacaktır, dileyen kişi bunu en fazla iki katına kadar çıkartabilir. Daha düşük oranda kesinti şimdilik mümkün değil ancak Bakanlar Kurulu Kararı ile Bir puana kadar düşürebilir.
Zorunlu Kesintide ara vermek mümkün mü?
Evet dilerseniz 3 ay ara verebilirsiniz bunun için kurumunuza yazılı olarak başvurmanız gerekecektir.
Emeklilik Şirketimi Kendim Seçebilir miyim?
Hayır, bu karar işveren tarafından kanunla yetki almış emeklilik şirketleri arasında olacaktır.
BES Fon Seçimi Kar-Zarar Durumu Olur mu?
Hayır, sabit kazançlı fon seçileceğinden bu durum söz konusu olmayacaktır.
Zorunlu BES Ne Kazandıracak?
Çalışan sistemde kaldığı için 1.000 TL’lik teşvik alır (Emeklilik şartlarını (Yaş) sağlaması durumunda hak edilir).Normal BES’ lerde de olan yapılan aylık ödemelerin %25’i kadar (takvim yılındaki toplam brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlı olmak kaydıyla) devlet katkısı alır.Yine Emeklilik şartlarını tamamlayan Çalışanın emeklilik şartlarını hak kazanması ve toplu ödeme almayıp en az 3 yıl maaş bağlanmasını talep etmesi halinde toplam birikimin %5’i kadar ilave devlet teşviki alacaktır.
Leave a Reply