2017 de Konut Kredi Oranları Düşer mi Beklentiler Nedir?

2017 yılı konut sahibi olmak isteyenler için nasıl bir yıl olacak ve faiz oranları nasıl bir seyir izler kısaca öngörülerimizi size aktarmaya çalışalım. Ev sahibi olmak için herhalde kimse evinde para biriktirme durumunda değil ev maliyetleri oldukça yüksek olması ister istemez bankadan kredi almak zorunlu hale gelmektedir. Bu bankalar veya katılım bankası olur ama bir çok tüketici neredeyse kredinin %80 ine kadar kredi kullanmak zorunda kalmaktadır.

kısaca geriye dönük bir özet yaparsak Ağustos 2016 tarihinden itibaren Ziraat Bankasının başlattığı indirim ile 1,10 gibi oranlarda olan faiz oranları 2017 yılının ilk çeyreğinde 120 ay vade özelinde 0,89 gibi oranlara kadar gerilemiştir. Bununla birlikte diğer özel bankalarda bu faiz indirim kervanına katılmış ve en azından ev alıp almama arasında kalanlar için fırsat olmuştur. Yine birçok büyük inşaat firmaları da elinde bulunan lüks konutlarda en azından faiz konusunda neredeyse 0 faiz uygulaması ile kampanyalar düzenlemişlerdir.

Ülkemizde lüks konut tüketimi neredeyse doyum noktasına ulaştığını söyleyebiliriz. İşte 2017 yılı bu nedenle ev sahibi olmak isteyen tüketicilere bir bir fırsat doğmasına neden olacaktır. Lüks konut üretiminden ve satışından devasa bütçeler elde eden İnşaat firmaları elinde bulunan bu kaynağı devasa bir açığı bulunan alan olan orta sınıf konut üretimine yönlendirme olasılığı ile birlikte Hükumetin politikası Kamu bankalarını ekonomiyi canlandırma kanalı olarak ta yine inşaat sektörü düşünüldüğünde 2017 yılının ikinci yarısı konut sektöründe önemli gelişmelere neden olacaktır.

Büyük şehirlerde bulunan Emlak Konut projelerini de gözden geçirmenizi öneriyoruz İstanbul Ankara Kocaeli İzmir gibi Büyük şehirlerde halen satışta olan ve 0,45 gibi oranlarla 20 yıl vdeye kadar seçeneklerinde olduğunu belirtelim.

2017 yılın ilk yarısında özellikle esnaf ve kobilere sağlanacak destek ile birlikte ikinci ayrıda ise inşaat sektörüne can suyu niteliğinde bir politika geliştirilmesi beklenmektedir. Bu minvalde, Kamu bankaların özellikle konut kredi faizlerinde 120 vade seçeneğinde 0,75 lere kadar bir düşüş beklenebilir. Muhtemel yine bu oranlar sadece ilk konut alımları için geçerli olacaktır. daha önce daha yüksek oranda konut kredisi çekenler için yapılandırma talepleri daha yüksek bir faiz ile yapılandırmaya tabi olacaktır.

2017 ev kredisi faiz oranlarının Nisan mayıs ayı ile birlikte 0,86 gibi bir gevşeme ile birlikte özellikle Ağustos-Eylül 2017 ile birlikte 0,75 faiz oranına kadar bir gerileme beklenebilir. oran biraz iddialı olabilir ancak yukarıda izah edilen nedenler ile birlikte ülkemizde bulunan konut açığı ile birlikte İnşaat sektörünün dolaylı olarak iki yüze yakın sektörü etkilediği de düşünüldüğünde bu oran hiçte hayal durmamakta.

özetle, 2017 konut sektörü için oldukça verimli geçecektir, bankalar kamu bankalarının öncülüğünde konut kredi faizlerinde indirime gideceklerdir. belki oranlarda öngörümüz tutmayabilir ama 2017 başlarındaki oran olan 0,89 oranının çok altına düşeceğini söylemek mantıklı bir beklenti olur. Tabi her şeye rağmen hayat ne getirir yarın ne olur bilemeyiz.

Son hatırlatma, şimdi kiracısınız, ev alacak pişanatta var, gidin evinizi şimdi alın örneğin aylık 800-1000 TL kira bedeliniz var ise zaten 10 ay bekleseniz 10.000 TL eder belki düşecek faiz oranı size bu kadar para sağlamaz. Ev kredi taksitini zorlanmadan ödeyebileceksiniz ve ilk eviniz ise almanızı tavsiyemizdir. Bankalar mevcut konutun değeri üzerinden %80 ‘e kadar kredi sağlamakta olduğunu belirtmek isteriz.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*