Tüm dünyadaki para birimlerine karşı büyük bir değer kazanarak her gün yeni rekorlar kıran Bitcoin gün geçtikçe daha fazla kişinin ilgisini çekmeye devam ediyor. Bitcoin’in maddi değerini duyanlar Bitcoin madenciliği nedir üzerine araştırmalarda bulunuyorlar. Makinalar ve büyük elektrik kullanımı ile çıkartılan Bitcoin madenciliği üzerine detaylar bu yazıda.
Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?
Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkarılmış olan Bitcoin bulan kişi dahil kimseye ait olmadığı için üretimini de sanal madencilik yolu ile yapmak gerekiyor. Ancak bu Bitcoin madenciliği herkes tarafından yapılmaması için özel bir algoritma ile korunuyor. Bitcoin basma işlemi şu şekilde anlatılabilir;
- Dev bir depoda iğne arıyorsunuz bunun için kullandığınız cihazlar ne kadar güçlü olursa belirli bir süre içerisinde arama yapacağı alan daha fazla oluyor.
- Diğer yandan bu devasa depo içerisinde aradığınız iğne düzenli olarak yer değiştiriyor bundan dolayı uzun zaman harcasanız dahi hiç Bitcoin üretememe ihtimaliniz de bulunuyor.
- Bu mantık ile bakıldığında verdiğimiz iğne örneği Bitcoin yani sanal rakamlara karşılık geliyor. Bu sanal rakamlar devasa depo dediğimiz sayılardan oluşan bir dünya içerisinde aranıyor.
- Eğer cihazınız doğru rakamları yan yana getirdiğinde bu Bitcoin’e karşılık geliyorsa size ödül veriliyor.
Bitcoin ilk çıktığı zamanlarda madencilik yapan kişilere 50 BTC ödülü veriyordu ancak günümüzde 25 BTC ödül veriyor. Bu rakam zaman geçtikçe daha düşük olacağı için Bitcoin daima değer kazanma üzerine hazırlanmış bir sanal para birimidir diyebiliriz. 2017 yılı sonu itibari ile verilen bu ödülün 12,5 BTC’ye düşmesi bekleniyor.
Peki ama Bitcoin madenciliği neden zorlaşıyor diye bir soru soruyorsanız cevabı çok basit. Bu alanda madencilik yapan kişi sayısı arttıkça sistem piyasaya çok sayıda Bitcoin girmemesi için 10 dakikada 1 block hızını korumayı sağlıyor. Bu da otomatik zorluk seviyesi belirleyerek madencilik yapan kişilerin şansını her geçen gün azaltıyor.
CPU Mining Nedir?
İlk çıktığı günlerde Bitcoin madenciliği her bilgisayarda yapılabiliyordu ancak zamanla maliyeti arttığı için özel makinalar üretilmeye başlandı. Bilgisayarın CPU denilen kısmından faydalanarak matematiksel işlemler yapmak sonucunda Bitcoin elde ediliyordu. Ekran kartı ile yapılan madencilik CPU gücüne göre daha avantajlı bir hal alınca ekran kartı ile Bitcoin madenciliği yaygınlaşmaya başladı.
Yapılan bu madencilik için özel olarak üretilen cihazlar daha kısa sürede daha fazla işlem yapıyor ancak oldukça fazla elektrik tüketimi yaptığından dolayı ülkemiz gibi elektrik fiyatları yüksek ülkelerde madencilik avantajını kaybetti. Elektrik ücretlerinin düşük olduğu ABD gibi ülkelerde büyük yatırımlarla Bitcoin madenciliği tesisi kuran yatırımcılar da bulunuyor.
Leave a Reply