Risk raporu, kredi kartı bilgileri, konut, taşıt ve tüketici kredi bilgileri ayrıca mevduat hesap bilgilerinden oluşan bir veridir. Kredi Kayıt Bürosu tarafından hazırlanan risk raporu, yeni bir kredi başvurusunun nasıl sonuçlanacağını gösterir. Bu sebeple belirli aralıklar ile güncellenen Findeks risk raporu sorgulama işleminin yapılması önemlidir. Kredi notu ile benzerlik gösteren bir tablodur.
Kredi risk raporunda, mevcut kredilerin ödenme şekli ve kalan borç, hatta fatura ödemeleri ayrıntılı olarak gösterilir. Bu veriler ışığında, kredi notu belirlenir. Risk raporu, kişinin çektiği krediyi sorunsuz yatıracağını garantilemez fakat ödemeler konusunda titiz davranan bireyler hakkında bilgi verir. Farklı özelliklerde Risk raporları mevcuttur. Tıpkı kredi notu gibi belirli aralıklar ile güncellenen bir veri olan risk raporunu, sıkça sorgulamak gerekir. Çünkü bankalar tarafından ay sonunda gönderilen bilgiler ışığında, 2-3 aylık ödemeler dikkate alınarak risk raporu değişir. Sıkça değişen risk raporu sorgulama işlemi yapılabilir.
Risk raporu sayesinde;
- Bankacılık işlemlerinden daha kolay faydalanmak mümkündür. Çünkü kredi notunun belirlenmesi için önemli bir veri olan risk raporunda, ödemeler konusunda titiz davrandığınızda kolayca banka kredisi kullanmak mümkündür.
- Her hangi bir konuda ticarete atılmak istediğinizde, risk raporu müşteri portföyünü genişletme şansı yaratır. Kolayca ortak bulmak, dükkân kiralamak veya borç para almak için risk raporunu kullanmak mümkündür.
- Ev veya dükkân kiraya vermek istediğinizde, kiracılar hakkında fikir edinmek amacı ile risk raporuna bakmak mümkündür. Bu sayede, kiracıların geçmiş yıllarda ne kadar titiz davrandığını, ödemeler konusunda tutarlı olup olmadığını görmek mümkündür.
Risk raporu sorgulamak amacı ile banka şubelerine başvuru yapmak mümkündür. Yine Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine, e-posta yolu ile yapılan başvurular değerlendirilerek risk raporu ilgili şahsa iletilir. Findeks resmi internet sitesinden, TC kimlik numarası girilerek risk raporunu öğrenmek mümkündür. Düzenli çalıştığınız bankanın internet şubesine giriş yaparak, KKB raporları sayfasına giriş yaparak ücretsiz risk raporu sorgulama yapılabilir. Fakat başka birine ait risk raporunu her hangi bir şekilde öğrenmek, mümkün değildir. Başvuru yapılsa dahi, 3. şahıslara ait risk raporu verilmez.
Leave a Reply