Yatırımda hızlanmayı sağlamak amacıyla kullandırılan KGF kredileri alınan bir takım duyumlar ile BDDK tarafından incelemeye alınıyor. İncelemenin sebebi KGF kredisi kullanan şirketlerin konut, lüks araç ve döviz aldıkları yönünde gelen şikayetler oldu.
Kredi Garanti Fonu Nedir?
Özel şirketlerin yatırım gücünü artırmak ve ülke yatırımı ile ekonomisini güçlendirmek için devlet hazinesi ile desteklenen şirketlerin kredi alabildiği dev bir finans fonu olarak bilinir.
BDDK Tarafından İncelemeye Alınıyor
Gelen şikayetler üzerinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu toplamda 140 milyar TL olan verilmiş kredilerin yeniden incelenmesi için düğmeye bastı.
Bankalar tarafından verilen krediler yatırım değil de özel amaçlı lüks kullanım için alınması verilen kredinin şartlarına aykırı oluyor. Daha öne Hazine Müsteşarlığı böyle bir kullanım olduğu yönünde aldığı şikayetler üzerinde bankalardan KGD kredisi kullanan şirketler hakkında ayrıntılı bilgi istemişti. Şimdi de BDDK olaya el atarak inceleme başlatıyor.
BDDK Başkanının Açıklamaları
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben şu açıklamalarda bulundu;
- Kredilerin Türkiye’nin ekonomik alanda büyümesine katkısı %1 ile %1.5 arasında olduğunu söyledi.
- Bu oranın korunması için verilen kredilerde yanlış kullanım gibi bir kaza olmamasına dikkat ettiklerini açıkladı.
- Aynı zamanda KGF ile KOSGEB kredileri kullananlar da bu tür harcamalar yapıldığına dair şikayetler alındı.
- Akben ayrıca bankaların mevduatta problem yaşamaları durumunda faiz seçeneği ile bir yarışa girmemeleri için bankaları uyardı.
Hazineden KGF’na Dev Bütçe
Devlet hazinesi tarafından KGF’nin büyük oranda desteklenmesi bankaların ve yatırımcı şirketlerin yüzünü güldürdü. Hazinenin KGF için yaptığı yenilikler ve KGF kredisi kullananlar hakkındaki detaylar ise şöyle;
- Hazine daha önce KGF desteği olan 2 milyar TL’yi 2017 yılında 25 milyar TL’ye çıkarttı.
- 2017 yılının mart ayında toplamda 250 milyar TL gibi dev bir bütçe ile KGF işletmelere kapısını açtı.
- Bugüne kadar bu bütçeden toplamda 140 milyar TL kredi kullanımı sağlandı.
- Bankalar tarafından sunulan düşük KGF kredisi faiz oranları şirketlerin bu kredilere akın etmelerini sağladı.
- Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch yaptığı açıklama ile Kredi Garanti Fonu kredileri yatırıma dönüşme oranı hakkında net bir açıklama yapamazken keyfi kullanımlar olduğuna dikkat çekmişti.
KOSGEB ve KGF Bütçeyi Paylaştı
140 milyar TL olan bütçenin kullanımı son 1.5 ay içerisinde KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu tarafından kullanıldığına dair detaylı bilgi yayınlandı. Yayınlanan bilgiye göre rakamlar şöyle;
- Toplamda 10.8 milyar TL bütçe ayırılan faizsiz KOSGEB kredisi içerisinden 6.3 milyar TL’yi 257 bin KOBİ’ye dağıttı,
Mevduat Faizlerinin Artması Aslında Risk
Bankaların mevduat bulmakta yaşadığı sıkıntı sonrası paralarını bankasına yatırmasını istediği müşteriler için yüksek mevduat faiz oranı sunuluyor. Aslında mevduat faiz oranları dönem içerisinde %1 ile 2 puanlık bir artış yaşamaz. Bu durumun yaşanmasından sonra ortaya çıkacak yükü karşılamak için bankalar kredi faiz oranlarını yükseltecektir. Bu sebepten dolayı bu tarz bir faiz artırımı ileriki dönemde ekonomik olarak ülkeye zarar verecek.
Leave a Reply