Senetlerde Zaman Aşımı ve Süresi

Kişiler veya kurumlar arasında nakdi alacakları içeren işlemlerde çokça senet yani bono tabir edilen evrak kullanılmaktadır Türk Ticaret Kanuna göre düzenlenen senetler bağlayıcılığı borçluya ve varsa kefillere sorumluluk yükler yani kefil müteselsil kefil konumundadır. Peki ödenmeyen senetler zaman aşımına düşer mi? Kaç yıl geçmesi gerekir süresi nedir usul ve esaslar nedir kısaca izah edelim.

Senet Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar

Türk Ticaret Kanuna göre düzenlenen senetlerde zaman aşımı 3 (üç) yıl olarak kanunla belirlenmiştir. alacağın takibine ilişkin 3 yıl içerisinde işlem tesisi yapılmaz ise borç düşer zaman aşımına düşer alacaklı hakkını kaybetmiş olur. ancak buna rağmen takibe çıkartılan icra müdürlüğü marifeti ile karar alınarak tahsiline gidilmektedir. Buna ilişkin aşağıda ayrıntılı olarak izah edeceğiz.

Zaman Aşımı Süresi Ne Zaman Başlar

Zaman aşımı başlangıç tarihi olarak senetlerin vade tarihi esas alınır bazı kaynaklarda daha doğrusu tartışma konusu gibi görünse de tanzim tarihi dikkate alınmaz senet borcunun son ödeme tarihinden itibaren 3 yıl içinde işlem tesisi yapılmaz ise zaman aşımına uğramış olur.

Öncelikle senet (bono) alacakları nakit alacağa binaen düzenlenir bu birinden aldığınız borç para, mal hizmet alımı olur yani bildiğimiz senet imzalama durumu. Şimdi verilen bir senet son ödem tarihinden sonra 3 yıl içinde alacaklı işlem yapmaz ise borçtan kurtulmuş olursunuz.

Yukarıda belirttiğimiz duruma rağmen bazen İcra Müdürlükleri bu tür bonoları işleme alarak borçluya ve kefile borcun ödenmesi için tebligat (ödeme emri) çıkartmaktadır. Bu durumda zaten size senet örneği de karar ekinde gelecektir. Örneğin 01/01/2013 son ödeme tarihli bir senet 02/01/2016 tarihinde zaman aşımına düşmüş olur bu tarihten sonra işlem tesisi yapılamaz yapılsa dahi ıskat duruma düşürülür.

Yine süresi dolmadan icraya verilen bir senet alacağı için icra müdürlüğü kanalı ile ödeme emri tebliği yapılmış ise tebliğ tarihi itibarı ile 3 yıllık süre sıfırlanmış olur. Bir diğer husus ise İcra kararı ile ödeme emri tebliğinin gerçekleşmesi gerekir, İcra dosyaları her yıl yenilenmek zorundadır süresi geldiğinde yenilenmeyen icra kararları İcra Müdürlüğü kararı ile geri bırakılır yani işlemden kaldırılır.  Bu yüzden burada bir ihtilaf görünmektedir. İcra geri bırakılan karar nedeniyle icra dosyası düşmüş olur ancak alacaklı yeni bir dosya açabilir. Özetle 3 yıl zaman aşımı süresi vardır. Yine Ödeme emri çıkartılan senet veya bono zaman aşımı süresini bir 3 yıl daha uzatır.

Zaman aşımı içi itiraz süresi ödem emri tebliğinden itibaren 5 (beş) gündür mutlaka süresi içinde itiraz edilmesi gerekir hafta sonuna resmi tatile denk gelmesi süreyi etkilemez. Kesinlikle dikkat edilmelidir.

Son olarak bilgilendirme olarak izah etmeye çalıştık illa ki eksiğimiz vardır yada yanlışımız bu tür konularda hukukçu marifeti ile işlemler takip edilmeli ve avukata mutlaka danışınız.

Çekler zaman aşımı süresi 6 aydır  ancak ticari hususlara ilişkin bazı alacaklar 10 yıl zaman aşımı durumu da göz önüne alındığında geniş anlatıma ihtiyaç duyulan bir konudur bir uzaman veya hak kaybına neden olmamak için hukuk bürolarından mutlaka destek alınmalıdır.

Ölenin senet Borcu Ne Olur

Yine bir diğer husus ise senet veren kişi vadesiyle öldü yada kaza hastalık sonuçta vefat etti bu durum da borç aynen yasal varislerine intikal eder senet alacaklısı ilgili kişinin mallarına yani kalan terekesine ortak olur ve alacağının tahsiline mallara icra koymak suretiyle gidebilir. malı yok ise varislerinden talep edebilir. İcra kanalı ile ödeme emri gönderebilir. Varislerin borcu kabul etmeme hakkı yoktur sadece reddi miras ile bu mümkündür. alacaklının tahsiline gitmesi durumu yukarıda da izah edilen esaslara uygun olmak zorunda zaman aşımı vs kurallarına uymak zorundadır borçlunun vefat etmesi süreci değiştirmez.


8 Comments Posted

  1. İyi akşamlar dilerim benim oğlum arkadaşı araç kiralamış benim oğlum araç kefil olmuş senete imza atmış eliyati yok ama kendisi neye imza atını bilmiyor çünkü hayatinada senet görmemiş rantı harcı bu geçersiz bir imza demiş benim oğlumda onun sözüne inanarak imza atmış şimdi benim evime icra geldi oğlum asker neyapa bilirim yardımcı olsanız sevnirim

  2. Slm benim birsenedim vardı mağaza senedi ben taksitleri ödedim ama senedi almadım aradan iki yıl onbir ayğeçti adam benim senedimi avukata vermiş bu senet bu kadar süre üzerinden geçmesine rağmen geçerli mi yardımcı olursanız sevinirim

  3. Borçlu ile senedin adına düzenlendiği kişi arasında senede ait borcun ödendiğine dair ve ıslak imzalı bir tutanak olduğu halde senet başkasına ciro edilip icraya verilebilr mi. Herhangi bir yaptırımı olur mu acaba?

  4. Kolay geldin benim babam vefat etti bi seneti varmıs fakat 5 yıl üstünden gecmiş ve bize hiçbir teblide bulunulmadı ama suan üstümde icra kararı var itiiraz ettim nolur bu durumda

  5. Üniversite öğrencisiyken yurtta senetle kalıyorduk, iki tane senet var bana gönderilen. Bunlar icraya vermişler beni. Senetin üzerinde yazan tarih Mayıs ve haziran 2014, icra kağıdının elime geliş tarihi 22.01.2018. Bu durumda benim bu senetleri ödemem gerekiyor mu ? Yoksa alacaklının hakkı düşüyor mu ?

  6. Senet sirali maas haczine girdi sira bekliyor 4 yil gecdi yenileme yapmadi icra dairesine gittigomizde zaman asimi uygulanirmi sirali maas haczide zaman asimi dosya yenileme mecbur degil diyor icra muduru mesela maasa sirali hacizler vaf hicbiri de dosya yenileme yok dosyalar arsive gitmis 2 hil 3 yil 4 yil uzerlerinden gecmis icra mudurleri dusurmeyi kabul etmiyor bu hukukla sizin bahsettiginiz hukuk uysmuyor

    • Normal şarlar altında harcı yatırılmayan dosya geri bırakılır borç sona ermez ancak ihtilaf olsa da harcı yatırılmayan dosya takip düşmüş diyebiliriz. İcra Müdürlüğününe yazılı olarak başvurun ve gerekçeli cevap isteyin onuda icra mahkemesine dava açarak sırasından çıkartabilirsniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*