VISA Avrupa Genel Müdürü olan Berna Ülman içerisine Türkiye’nin de bulunduğu toplamda 9 ülkeden sorumlu. Ülman’ın yaptığı açıklamaya göre Visa Inc. Ve Visa Europe birleşmesinden Türkiye’nin de büyük oranda kazancı olduğunu belirtiyor. Ayrıca Visa’nın tüm sistemini açık platforma dönüştüreceğinin de haberini verdi. Visa’nın açık platform haline gelmesinden sonra finansal kurumlar, teknoloji ve yazılım firmaları ve iş yerleri bu uygulamayı kullanabilecekler.
136 Milyar Euro Alışveriş Hacmi
Berna Ülman’nın sorumlu olduğu bölge %15’lik bir büyüme sağladı. Bu bölgede bulunan ülkeler ise şunlar;
- Türkiye
- Yunanistan
- İsrail
- Hırvatistan
- Slovenya
- Malta
- Kıbrıs
- Bulgaristan
Bu 9 ülke toplamda 136 milyar Euro alışveriş hacmine sahip olarak 117 milyon kart kullanımına sahip olduğu belirtiliyor. Ülman verdiği röportaja göre online dünyada daha yaygın olarak çalışacaklarını ve dijitalleşmeye önem vereceklerini belirtti. Bu yönelim için Apple, Google ve Samsung gibi dünya devi teknoloji şirketleri ile anlaşmalar yaparak mobil ödeme imkanını geliştirmeyi hedefleniyor. Dev teknoloji şirketleri ‘’tokenization’’ teknolojisi ile mobil ödeme imkanını sunmaya hazırlanıyor. Avrupa ülkelerinde bulunan Visa kart sahiplerinin ülkeleri içerisinde yaptıkları harcama oranları %6 artış gösterdi.
Ülke dışı harcamalar ise %14 atış göstererek neredeyse 2 katından fazla arttı. Visa’nın yaptığı ‘’Uluslararası Seyahat ve Turizm Araştırması’’ sonucunda 2025 yılında ülkelerarası yapılan seyahatlerin 1.5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türklerin ise tüm dünya üzerinde yaptıkları seyahat harcamaları 10 yılda 3 milyar dolar artış ile 7 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Tokenization Teknolojisi Nedir?
Ödeme şeklinin daha güvenli bir hale gelmesi için dev teknoloji şirketleri ile anlaşma sağlayan Visa sanal alışverişlerde daha etkin rol almayı hedefliyor. Bu hedef için geliştirilen tokenization yöntemi sahtecilik ve dolandırıcılıktan dolayı maddi kayıplara son verecek. Geliştirilen bu teknoloji ile ödeme yaparken gerçek kart numarası verilmiyor, bir sanal kart numarası oluşturularak ödeme bu şekilde yapılıyor. Sanal kart oluşturma ile uğraştırmayan bu teknoloji normal kart bilgilerini girerken o karta özel atanmış olan sanal kart numarası ile ödeme yapılıyor. Bu sembolik kart numarası her seferinde değişiklik göstererek kart numarasının güvenliği sağlanmış oluyor. Aslında bu teknolojinin etkin bir şekilde kullanıldığını Apple Pay ile görebiliyoruz. Kullanılan bu teknoloji ve Visa’nın global bir hal alma çabası uluslararası ticaret açısından da olumlu etkiler yaratıyor.
2016 yılında Visa kartları kullanılarak yapılan ödemeler için her 4.69 Euro’dan 1 Euro online ödemelerde kullanıldı. Online yapılan alışverişte kar oranlarının %30’lara varmasından dolayı kişilerin sanal ortama yönelmesini takip eden Visa farklı araştırma sonuçları ortaya koyuyor. Yapılan bu araştırma sonuçlarına göre online alışverişlerin %60 oranı mobil ödemeler ile yapılıyor. Durum böyle olunca tokenization teknolojisi de önem kazanıyor. Visa kredi kartı yada hesap kartı kullanılarak yurtdışı alışverişler ile de Türkiye’ye de döviz gelmesinin sağlandığı da söyleniyor.
Leave a Reply